miercuri

Pamant nicaieri

Cateva minute am fost in aer…

…In aerul iubitorilor de literatura. Cine spune ca lansarile de carte trebuie sa fie rigide, monotone si schitate dupa sablon, nu l-a cunoscut pe Florian Silisteanu. Prezentat drept un nebun simpatic, autorul nu si-a dezmintit natura boema. Si-a lansat cea mai recenta carte pe scarile din fata bibliotecii judetene. Afara, sub cerul liber, pentru ca oamenii sa se simta macar la fel de liberi. Tot asa s-a nascut si „Pamant nicaieri”, din neantul care pluteste intre cer si pamant. Din nesatul autorului de a zbura printre litere, din setea de a respira cuvinte. Vorbele scriitorului se roteau printre hulpavii de carte precum fumul care fasaie din crack-ul unui fumator. Eliberator, ametitor, aducator de extaz. Din cand in cand, presarate printre sensibilitati, mici glume intime, amintiri scrise pe alte frunze acoperite de rugina. Anecdote cu morala inteleasa in cercuri restranse. La rascrucea respiratiei, cate un zambet incerca speranta cu varful buzelor; zambetul si zornaitul buzunarului. Trecatori curiosi se opreau cateva secunde sa intrebe in stanga si-n dreapta: „Da’ ce-i, ce se intampla aici?” Altii, mai democratici, si-au permis cateva sunete de „galerie adversa”. La urma urmei, in democratia contemporana exista inca libertate de exprimare. Sec. Si totii ochii s-au intors sa mustre si sa intemniteze pe acei huligani care au perturbat atmosfera intima creata in spatiul public. Nu conteaza. Fete incerte, nedefinite pe un orizont al talentului scriitoricesc. Ori de alta natura.
In schimb, autorul ramane acelasi Florian Silisteanu, cum ne-a obisnuit. Cititi acest volum ca sa invatati din greselile unui scriitor incercat de multe ispite. Urmati sfatul unui rob al condeiului si iubiti-va sau, cum ne transmite Florian Silisteanu tuturor, din limba lui de inventator de cuvinte: „Anariato!” Si lumea va fi numai cer.




P.S. Daca acest articol nu a fost publicat de 24 fun, macar aici sa apara

Un comentariu:

Anonim spunea...

multumesc foarte pentru aceasta prefrumoasa aratare spre lume.nu stiu cine esti.ma numesc florian silisteanu si sunt onorat ca ai aplecat din timpul tau trecerii mele