miercuri

Free G.G., dar pe cine eliberam?

Urmaresc cu stupoare noul scandal care face deliciul presei, deja de prea mult timp. Toata lumea, ma rog, aproape toata lumea, stie de Gigi Becali si arestarea sa. Ca doar fanaticul razboinic luminat de nebunie e celebru.
Cum era normal, exista cel putin doua tabere, pro si contra, doar asa e normal intr-o democratie cum am vrea noi sa credem ca exista si in actuala tara romaneasca. 
Cei care il sustin sunt indeosebi rom(an)ii"cumparati" prin diferite servicii. Ca unora le-a platit curentul, ca altora le-a ridicat case, biserici si mai stiu eu ce alte cladiri cu un grad mai mare sau mai mic de utilitate sociala. Asa ca au iesit in strada sa militeze pentru eliberarea binefacatorului lor, tot e moda asta cand fiecare cetatean cu drept de vot sau nu militeaza impotriva ceva. Nu conteaza prea mult ce sau cat de mult cunoaste asupra problemei in sine, atat timp cat sustine si el ceva. Dar sa revenim la mioarele lui Gigi, ca asta e deja alta discutie. La proteste pare-se ca au contribuit si niste bloggeri pusi pe joaca si pe experimente sociale. Au iesit in strada cu o pancarta pe care au scris cu violet deja stim ce si tot poporul sustinator l-a luat pe FREE GIGI in brate. Haioasa gluma, nu zic nu, dar nici sa pornesti tornada in jurul ei!
Cealalta tabara, mai plimbata prin lume si prin biblioteci, sustine ca merita inchis si ca trebuia sa avem sansa sa dezbatem mai demult pe tema asta...
Eu, tind sa dau tuturor cate-un dram de dreptate, dar nu in egala masura. Da, sunt de acord ca Gigi Becali e un fel de Denis-pericol-public si ca trebuie sa plateasca pentru faptele sale. Intr-un stat democratic trebuie respectate legi si nimeni nu are dreptul sa-si faca singur dreptate, indiferent de t de greu se invart rotitele sistemului nostru... Libertatea fiecaruia se opreste acolo unde se loveste de libertatea celuilalt. Sau, parafrazand-o pe doamna Dinescu la un curs de "Cultura si civilizatie...", libertatea individuala este o sfoara care tine pana la intalnirea cu sfoara celuilalt. Sper sa nu bat campii. 
Dar nu pot sa nu am in vedere si celalalt aspect, prin care inainte de arestare presa vuia de alt scandal cu alta tematica, cu Popoviciu si fiica presedintelui. Acum presa parca a uitat numele respective, o fi Becali mai sonor. 
Sa nu mai punem la socoteala ca timpul trece repede si vor veni alegerile, asa ca baietii astia destepti s-or fi gandit sa inceapa campania electorala mai devreme. Cu-curaj inainte, domnilor, ca poporul s-a obisnuit si cu painea calda si cu circul gratuit, pe care altminteri le plateste la preturi de statiune...

Niciun comentariu: