duminică

Curiozităţile săptămânii - CANCERUL

Pentru că 4 februarie este desemnată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, pentru săptămâna care urmează am ales câteva date despre această boală din ce în ce mai răspândită.

Aşadar, ştiaţi că se zice că...


...originea cuvântului cancer este legată de părintele medicinei, Hipocrate? Forma utilizată de fizicianul grec pentru a desemna tumoarea este karkinos (forma grecească pentru crab), întrucât vasele de sânge din jurul tumorii maligne semănau cu cleştii unui crab. Totuşi, prima referire la cancer datează din perioada Egiptului Antic, mult înainte de cercetările lui Hipocrate.
sursa: 1, 2

...primul Marlboro Man a murit de cancer la plămâni? Văcarul texan Clarence Hailey Long a fost observat de directorul de publicitate al companiei Leo Burnett după ce a apărut în revista „Life”, în 1949. Long a schimbat imaginea Marlboro, considerate până atunci ţigări pentru femei.
sursa: ...

...adulmecând, câinii pot detecta celule canceroase? Câinele Trudi i-a atras atenţia stăpânului său asupra unei aluniţe care s-a dovedit a fi melanom. În urma acestei întâmplări, doctorii au făcut cercetări care au dovedit că, într-adevăr, câinii pot detecta celulele canceroase între altele sănătoase.
sursa: ...

…zoom-ului aparatului Olympus E-330 este suficient de puternic pentru a putea permite observarea celulelor canceroase? Descoperirea a fost realizată de doctorii de la Universitatea „William Marsh Rice” din S.U.A. Cercetătorii au folosit o combinaţie de vopsele fluorescente, nanoparticule determinate, fibră optică şi aparatul foto.
sursa: ...

...gătitul cu gaz creşte riscul cancerului de plămâni. Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Trondheim, Norvegia au descoperit că substanţe interzise precum naftalina şi aldehide mutagenice sunt produse în timpul gătirii cu gaz, anunţa New Zealand Herald anul trecut. Rata crescută de cancer de plămâni în rândul bucătarilor chinezi a fost atribuită gătitului cu gaze. De asemenea, în Taiwan, doar 10% dintre femeile diagnosticate cu cancer de plămâni fumează, în timp ce 86% dintre bărbaţii bolnavi sunt fumători.
sursa: ...

...marijuana poate afecta pozitiv sau negativ dispersia cancerului în organism? Conform cercetătorului indian Nagarkatti Prakash, Universitatea din California de Sud, acest drog slăbeşte sistemul imunitar, crescând în schimb vulnerabilitatea organismului la infecţii şi anumite tipuri de cancer. Totuşi, studii realizate de acelaşi profesor au arătat că direcţionarea moleculară a receptorilor CB2 către celulele cancerigene poate oferi o nouă apropiere de a induce apoptoza (moartea programată a celulelor).
sursa: ...

...cercetările realizate de IARC arată că mai mult de 13.2 miliarde de oameni vor muri anual până în 2030, din cauza cancerului, conform New York Daily News? Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) mai susţine că aproape 21.4 milioane de noi cazuri vor fi diagnosticate anual începând cu acelaşi an. Datele au fost obţinute pe supoziţia că ratele pe baza cancerului vor rămâne aceleaşi în următoarele două decade.
sursa: ...

Un comentariu:

Gabi spunea...

Aia cu Malboro Man o stiam, pentru marijuana eu zic sa se faca studii pe pacienti sanatosi.
Ma ofer eu drept cobai.