marți

Spirala timpului - decembrie


Cezar a fost cel care a introdus pentru prima data calendarul iulian, in 46 i.Hr, calendar  pe care l-am adoptat si noi, chiar daca el a fost schimbat cu cel gregorian in 1919. Asta inseamna ca de mii de ani, oamenii sunt obisnuiti ca luna decembrie sa fie cea care incheie fiecare an. Ca la orice final, cu totii avem tendinta de a reflecta la cele 365 sau 366 de zile care au trecut, sa facem un raport sau o trecere in revista a timpului scurs, reflectand la modificarile din vietile noastre.

Totusi, multi romani sunt preocupati indeosebi de cumparaturi, de cadouri, de sarbatori si colinde, de incercarile de a fi mai buni daruind celor nevoiasi etc. In preajma Craciunului parca pluteste in aer nostalgia feerica a iernii, adaptata in varianta romaneasca si cu multe influente occidentale. Multi isi petrec din ce in ce mai mult timp in casa, poate si din cauza frigului, dar cealalta explicatie se apropie din nou de brad – admirat de intreaga familie, de cozonaci si de celelalte mancaruri traditionale pe care le gatesc romancele numai de sarbatori, in ţol festiv. Altii, care isi fac putin curaj pentru a da iama in hypermarket, la cumparaturi, dau cate o tura si pana in Piata Primariei, sa mai admire inca o data bradutii si fantana – cantatoare, pentru ca niciodata nu pot fi prea multe luminite…

Parca nimeni nu vrea sa mai auda de probleme in perioada aceasta. Luna decembrie e rezervata sperantelor si optimismului. Chiar si manelistii schimba textele negative, uita de dusmani, dar, norocul lor, le raman banii, cum altfel decat fara numar. Cu singura diferenta ca acum adauga bradul de Craciun in spatele dansatoarelor din buric. Unii dintre ei lalaie colinde (verbul „a canta” parca nu vrea sa iasa dintre tastele calculatorului).

Cei pe buzele carora mai tremura cate o tristete sunt milostivii, care „se blagoslovesc” unii pe ceilalti prin biserici si mai arunca un banut celor nevoiasi. Din spirit solidar si in virtutea apropierii zilei in care sarbatorim nasterea Mantuitorului.

Oricum ar fi, noi, bieti muritori, ne pregatim cu totii sa trasam pe tablita timpului inca o liniuta clatinata si nesigura si sa ridicam piciorul drept, pe pozitie, pentru ca nu cumva sa ratam pasul bun in anul care urmeaza…

Acestea fiind gandite, sa aveti sarbatori cat mai pline de zambet si un inceput de an stralucitor!  

 

Niciun comentariu: