miercuri

Despre iubire si mofturile dragostei

Un 13 incarcat de bine


Cat de mult inseamna pentru noi sa fim iubiti? Cateodata am impresia ca e mai important sa fim iubiti decat sa iubim. Cand stim ca cineva ne iubeste, ne simtim cel putin flatati, indiferent daca noi ii impartasim sentimentele sau nu.

Exista un soi de bucurie, malefica uneori, care ne cotropeste sufletele fara sa o putem stavili. „Eu nu te iubesc”, ii spui, pentru ca e adevarat, dar inima isi mareste numarul de batai pe minut. Doar pentru ca stii ca exista cineva care te iubeste pe tine, asa cum esti tu; mai putin frumoasa sau proaspata dupa o noapte nedormita, acida (ca sa fiu eleganta) atunci cand sentimentele par sa nu mai incapa in „sufletul” tau, jucausa ca o pisica cu gherutele ascutite etc. etc.

Cumva, iubirea celuilalt, desi neimpartasita, iti confera un sentiment de bine, de stabilitate si o oarecare protectie. Vei gandi ca intotdeauna iti va ramane un loc liber „in parcare”, un loc in care sa te refugiezi pe timp de furtuna.
Apoi, intr-o zi, in trecere prin parcarea respectiva observi ca „locul tau” a fost ocupat. Inutil incepi sa compari „masina” cealalta cu masina ta, inutil pentru ca intotdeauna iti va parea mai noua, cu mai multe utilitati si facilitati. Momentul in care intelegi pierderea coincide cu blamarile de sine si cu regretul. Si cel mai trist este ca incepi sa vezi ceva ce probabil ca nu este in realitate: ai impresia ca iubesti. Probabil ca nu este, dar esti sigura?

Nu ma pot opri sa intreb: cum iti dai seama ca sentimentele tale nu sunt dragoste sau impuls carnal, ci iubire? Raspunsul ni l-a impartasit Pavel, in prima epistola catre corinteni, capitolul 13… Si uite ca 13 devine un numar pozitiv.

2 comentarii:

Vasile Andreica spunea...

:) mare dreptate cu Pavel.
si italienii zic cel mai fain despre iubire: "ti voglio bene" - asta e cel mai simplu si mai complet mod de a exprima iubirea.

emmy spunea...

hmmm..."dragostea acopera totul,crede totul,iarta totul,nadajduieste totul" si atunci ajunge sa fie adevarata