marți

James Franco şi hainele cele noi ale împăratului

James Franco, relativ cunoscut ca Harry Osborn din Spiderman sau graţie mai recentelor 127 Hours şi Your Highness, urmează să apară în lumina poiectoarelor în pelicula Rise of the Planet of the Apes. Dar despre acest subiect vom avea timp să povestim, filmul apare în cinematografe abia în august. Ceea ce vreau să aduc în discuţie este proiectul de o altă formă „artistică” pe care actorul şi-a pus semnătura. Ce-a făcut Franco? S-a alăturat echipei Praxis (Brainard and Delia Carey), care a pus bazele unui nou muzeu: Museum of Non-Visible Art (MONA). Din declaraţiile fondatorilor, „invizibil” nu face referire la acele opere de artă... obscure, care nu şi-ar putea găsi vizibilitate mediatică, nu şi-ar găsi locul de promovare într-un alt cadru. NU. Invizibil ne trimite chiar la sensul de bază al cuvântului, în condiţiile în care muzeul despre care vorbim nu adăposteşte obiecte, ci idei;
concepte şi descrieri ale unor lucrări artistice, mai degrabă decât lucruri tangibile. Muzeul este caracterizat scurt de fondatorii săi: „o extravaganţă de imaginaţie”. „Artiştii” au pus deja în vânzare o parte dintre non-creaţiile lor, iar la final plănuiesc un tur al muzeului, în care vizitatorii să se poată delecta cu descrierile non-obiectelor deja vândute.
What the audience of these tours might feel or receive, is a new way of looking at the world. Seeing things that are real, but not there, can change your perspective, like seeing the matrix code or a world within a world. It is art, but it is also a parallel reality that we can all become involved in.”
·        Pentru 10 dolari sau mai mult, plătitorii vor primi un pdf cu primul catalog de artă non-vizibilă, o mulţumire şi promisiunea de a fi ţinut la curent cu dezvoltarea proiectului.
·        altă lucrare, care valorează 20$ şi este disponibilă în 500 de bucăţi (dintre care 6 zic creatorii că ar fi fost deja vândute) este reprezentată de o sculptură rotundă, de dimensiunea unui cap uman, acoperită cu păr uman prelevat din peruci...
·        Pentru doar 25$, fanii lui James Franco îi pot cumpăra filmul de scurt metraj imaginar, adaptat după „Red Leaves” a lui William Faulkner. Vă sfătuiesc să vă grăbiţi, 22 din cele 500 de exemplare au fost deja achiziţionate de fani! Totuşi, conform CNN, artistul nu a primit nici un şfanţ pentru non-lucrările sale vândute pe bani reali.
·        Cea mai scumpă non-lucrare este închipuită de cei doi Praxis sub forma aerului proaspăt, purtând titlul, care altul decât „Fresh Air”. Non-opera sau rezerva de aer proaspăt a fost vândută pentru suma de 10,000$, conform echipei Praxis. Pentru această sumă... modică, deţinătorul a primit invitaţie la after-party, cu menţiunea „dacă sunteţi în New York City în noiembrie 2011”.
Una peste alta, la sfârşitul fiecărei descrieri este scris: „Important! You are not buying a visible piece of art; you are buying the title and description card for the imagined artwork.” Ca să fie clar şi să nu avem pe urmă discuţii!
Mulţi s-au întrebat care este natura acestei non-forme de artă non-vizibilă (începe să-mi placă acest non); dacă este o găselniţă de îmbogăţire din piatră seacă a celor doi soţi sau o formă de geniu. Personal, vreau să cred că poate însemna un şut în fund dat non-artiştilor contemporani!

Surse: 1 si 2 

Niciun comentariu: