miercuri

Pubertatea intr-un minut

PUBERTÁTE s. f. Perioadă a vieții omenești situată între copilărie și adolescență, caracterizată prin maturația funcțiilor sexuale, prin apariția caracterelor sexuale secundare și printr-o dezvoltare psihică intensă. – Din fr. puberté, lat. pubertas, -atis.

Viata unui om cuprinde etape si etape, fiecare din ele ne bucura si ne chinuie. Ca sa simtim viata si sa invatam sa-i valorificam fiecare ungher.
Pubertatea se instaleaza undeva in jurul varstei de 10-11 si se incheie, teoretic, cam la varsta de 15 ani. Perioadele difera de la fata la baiat, fetitele fiind usor mai precoce.
Pe langa procesele continue de schimbare la nivelul organismului, exista numeroase schimbari comportamentale, de conturare a personalitatii, de sedimentare a valorilor si principiilor ce-l vor caracteriza mai tarziu pe omul matur.

Pubertatea ne-a bucurat si, mai ales, ne-a chinuit pe toti, in etapa respectiva a vietii. Privind in jur, am uneori impresia ca vad adulti care inca par in perioada pubertatii. Ceea ce, din punctul meu de vedere, e un paradox, avand in vedere ca se tinde catre maturizarea precoce a fiecarui individ minor in parte.

Ia sa vedem, se regasesc baieteii in videoclipul urmator?

Un comentariu:

Gino spunea...

nu la toti a fost definita pubertatea prin betii,marihuana... si ar trebui sa fie ceva generalizat si aparent normal. ce sa inteleaga un copil care vede clipul asta? o sa inteleaga ca nu e cool daca nu face si el al fel sau ca nu e normal. or asta nu e normal :)