marți

De la student la secretar de stat, e doar un pas

De cat timp are nevoie un om politic pentru a-si convinge electoratul sa-l voteze? Asta nu stim sigur. Dar am aflat ca nu e nevoie de mai mult de o ora pentru a expune in fata tinerei generatii cateva fatete ale „politichiei”.
Studenti din cadrul facultatilor de Relatii Internationale si Studii Europene, Jurnalism si Filozofie s-au intalnit joia trecuta cu Theodor Nicolescu. Murmurul creat in sala a incetat cand a intrat politicianul, insotit de profesorul Gruioniu. Mici dezamagiri s-au putut citi pe chipurile tinerilor cand au descoperit ca Florin Calinescu nu a venit la intalnire, cum promisese.
Dicutia purtata a fost libera, in asa fel incat studentii l-au intrerupt adesea pentru noi intrebari pe secretarul de stat al Ministerului Justitiei si s-a trecut repede de la un subiect la altul. Ca un adevarat candidat la functia de deputat, nu a uitat sa aminteasca de intalnirea de marti cu parlamentarii. La aceasta, Nicolescu a sustinut un proiect de lege privind modificarea legislatiei Registrului Comertului si a societatilor comerciale, care sa asigure transparenta. Le-a explicat studentilor ca aceasta lege este extrem de importanta pentru Romania, care este presata de Comisia Europeana sa ia o decizie. In caz contrar, statul roman ar putea fi dat in judecata pentru neimplinirea la termen a conditiilor impuse de Uniunea Europeana. Omul politic a recunoscut ca „din cand in cand, legile se modifica in asa fel incat sa serveasca anumitor interese. Asta e practica, fiecare incearca sa introduca cate un amendament la legi”.
Aceasta ar fi cauza pentru care sistemul nostru constitutional este deficitar. De aceea, sustine Nicolescu, trebuie sa fim atenti pe cine alegem, pe cine trimitem in Parlament. Incurajeaza oamenii sa fie atenti in campania electorala, intrucat sumele folosite pentru promovare in aceasta perioada nu trebuie sa fie mai mari de 65 de mii de euro. „Sunt unii care cheltuiesc mai mult decat ceilalti pentru campanie. Esenta democratiei sunt cheltuielile. Sunt oameni care respecta legea si oameni care nu, uitati-va pe afisele de campanie sa vedeti daca sunt trecute finantarile”, ne-a sfatuit pe toti secretarul justitiei.
Politicianul a vorbit si despre cat de greu se ancheteaza un caz de coruptie. Asadar, nu este precum crede toata lumea. Sa anchetezi o privatizare de multe mii sau milioane de euro presupune o munca titanica. Dovezile sunt putine sau, de cele mai multe ori, inexistente pentru ca „baietii destepti” isi acopera foarte bine urmele. DNA nu poate trimite rapid in judecata, singura posibilitate ar fi flagrantul care, dupa cum sustine Nicolescu, este greu de realizat, intrucat nu se pot cara cu geamantanele atat de multi bani. „Democratia politica este o lupta ce se da in fiecare zi”, le-a spus studentilor de la Filozofie, citand din clasici.
Politicianul crede ca grevele sunt cauzate de lipsa unei legi unice de salarizare. Cresterea salariilor functionarilor publici este benefica, intrucat salariile profesorilor incepatori, spre exemplu, sunt intr-adevar modeste. Dar aceste majorari trebuie sa se faca pe paliere. Pentru ca „alocarea resurselor se face in limita a cat avem”, Nicolescu sustine mai intai majorarea salariilor mici.
Verificandu-mi notitele de la aceasta conferinta improvizata, am descoperit ultima fraza scrisa: „o musca il deranja pe avocat”. Pacat ca musca nu poate fi trecuta la categoria „student”.
10 noiembrie 2008

Niciun comentariu: