joi

Dread-urile – o simpla coafura sau o forma de manifestare a personalitatii?


Moda parului este la fel de schimbatoare ca si cea vestimentara. De la un sezon la altul apar noi coafuri si tunsori; ba sa mai scurtezi putin lungimea parului, ba sa il vopsesti in fel si chip sau, de unde sa stim noi, oamenii neutri, ce mai poate fi inventat in acest domeniu? Desi au aparut demult, in perioada definirii identitatii raselor umane, dread-urile sunt cele pe care le vezi chiar si in prezent pe capetele reprezentantilor unei largi palete culturale.
Pitestiul nu putea face exceptie de la aceasta forma de manifestare. Desi nu sunt multi, iubitorii de dread-uri exista si nu se simt stanjeniti sa isi expuna pletele in vant. La urma urmelor, de ce sa se simta, atat timp cat isi vad linistiti de vietile lor, fara acte de huliganism sau vandalism?
Pentru necunoscatori, dread-urile se refera la un tip natural de coafura, care implica rasucirea parului in suvite dupa metode cunoscute numai de specialisti. Din cauza aspectului de „sfoara” pe care il capata, multi se refera la dread-uri prin termenul popular „laţe”. In mod normal, suvitele pornesc de la suprafata scalpului si ar putea aminti de gorgona Medusa a Antichitatii grecesti. Dar, pentru ca nu am fost cu totii pasionati de mitologie, de cele mai multe ori dread-urile ne trimit cu gandul la negri si muzica reggae, la cannabis si la miscarea Rastafari.
Originea dread-urilor tine insa de Egiptul Antic, descoperindu-se basoreliefuri, statui si alte artifacte care infatisau figuri incadrate de asemenea plete. Dread-urile apar si in Biblie, legate de numele lui Samuel, al lui Ioan Botezatorul si al lui Samson, ultimul devenind celebru pentru cele sapte suvite de par in care era concentrata forta sa herculeana.
Daca pe timpuri dread-urile reprezentau forma de exprimare a unei spiritualitati interioare, astazi putini tineri care poarta dread-uri isi amintesc de vechile valori ale Rastafarienilor si chiar mai putini traiesc dupa principiile lor. In cazul in care veti dori vreodata sa purtati un asemenea simbol rasta, nu uitati ca dread-urile inseamna mai mult decat o moda sau un moft specific perioadei de autodefinire!

Niciun comentariu: