marți

Sfarsitul epocii google?

Gandul face publica in editia online din aceasta noapte apropiata lansare a unui nou motor de cautare. Wolfram Alpha, inovatia englezului Stephen Wolfram, aduce un plus pe "piata" motoarelor de cautare prin abilitatea de a "intelege" intrebari si sa gaseasca raspunsurile adecvate. 
Uf, cat m-am chinuit pana acum cu intrebari sau sintagme prea lungi pentru a putea fi recunoscut de Google! Va vine sa credeti sau nu, artificialul devine inteligent. Pe de o parte, ma bucur ca eforturile noastre se vor inlesni treptat prin noile progrese tehnologice. Pe de alta parte, insa, nu ma pot abtine sa nu ma tem si sa ma intreb unde vom ajunge. 
Da da, vorbesc ca mamaie cand aude de democratie. Dar priviti in jur. Am inceput sa facem cam totul virtual. Ne trimitem scrisori online, putem comunica gratuit cu oameni din Alaska (banuiesc ca au si pe-acolo calculatoare si conexiuni la Internet), citim carti, ascultam muzica, ne jucam de ospatarul, de-a barbie, de-a politistul sau hotul, de-a vampirul si de-a-Doamne-ia-ma, ca sunt posibilitati nelimitate. Cumparam printr-un singur click aparaturi, obiecte din toate categoriile, mancare, ba chiar si partide de amor mai mult sau mai putin virtual sau virginitati. 
Cumparam si vindem printr-un simplu click.  
Veti spune ca bat campii si fac din tantar armasar. Ce poate sa strice un asemenea program? Eu cred ca pierde din umanitate cu fiecare asemenea inovatie care indeparteaza omul de starea lui naturala. 
Oare cat va dura pana cand vom putea sa ne nastem si sa murim printr-un click?

2 comentarii:

Vasile Andreica spunea...

Inseamna c-am facut bine ce-am facut azi, macar ca prim pas.

ceziceu spunea...

ieri s-a lansat Wolfram. Azi am incercat Moldova. La moment e bun pentru chestii oficiale , dar de se va dezvolta, cine stie, poate si il va bate mar pe google, ca deja monopolizeaza.. ;)